Youth Up North bjuder in kommuner i Norrbotten och Västerbotten till satsning på ungas delaktighet

Initiativet Youth Up North förlängs, förnyas och fortsätter arbetet med att öka ungas delaktighet och inflytande i norra Sveriges inland. Nu letar vi efter fem modiga kommuner i Norrbotten och Västerbotten som vill delta i satsningen. Bakom satsningen står Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks Stiftelse.

– Att jobba med ungas delaktighet är ett mycket effektivt sätt att öka engagemanget och framtidstron för platsen där man bor. Nu hoppas vi att det finns många kommuner i Västerbotten och Norrbotten som är nyfikna på den här sortens arbete och som hör av sig till oss och vill bli en del av satsningen, säger Sara Damber, verksamhetschef Stenbecks Stiftelse.

Youth Up North startades 2020 på initiativ av Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks Stiftelse och drivs av föreningen Youth 2030 Movement. Syftet är att stärka ungas möjligheter att påverka sitt lokalsamhälle för att på så sätt skapa mer levande landsbygder för unga. I den första omgången av projektet som avslutades våren 2023 deltog Arjeplogs kommun, Dorotea kommun och Bodens kommun.

– Vi har lärt oss väldigt mycket de tre senaste åren och ser många fina resultat från arbetet med ungas delaktighet i Arjeplog, Boden och Dorotea. De kommuner som deltar den här gången får välja ett fokusområde som är särskilt viktigt för dem, som till exempel landsbygdsutveckling, ungas fritid, entreprenörskap, jobb och näringsliv, säger Helena Forsgren, projektledare Youth Up North.

Kommuner i Västerbotten och Norrbotten som är nyfikna på att delta i den kommande treårssatsningen kan nu ansöka om att få delta via Youth Up North:s hemsida. Den 14-15 november arrangeras en kostnadsfri konferens i Umeå där de kommuner som anmält intresse får mer information och möjlighet att lära känna varandra samt Youth 2030 Movement.

– För oss är det självklart att fortsätta stödja Youth Up North och bidra till att fler unga och beslutsfattare bjuds in att tillsammans se till att det blir verkstad av goda idéer i en tid av stark utveckling i norra Sverige, säger Anna Carlström, kanslichef Familjen Kamprads stiftelse.

Nu letar vi efter kommuner som vill delta, läs mer och ansök här

För mer information kontakta:
Helena Forsgren, projektledare Youth Up North
Tel: 076-832 36 61, helena@youth2030.se

Anna Carlström, kanslichef Familjen Kamprads stiftelse
Tel: 072-54 34 700, anna.carlstrom@familjenkampradsstiftelse.se