I det här blogginlägget presenteras den första artikel i OUT-FIT projektet. Artikeln handlar om äldre personers uttryckta behov och önskemål i kontakten med utemiljöerna vid särskilda boenden.
Syftet med studien var att utforska äldre personers upplevda behov och önskemål av kontakt med utemiljöer vid särskilda boenden. Långsiktigt var målet att öka kunskap inom området som bidrag till teori och praktik. Bakgrunden till studien var en ökad medvetenhet om betydelsen av hälsofrämjande vardagsmiljöer generellt, där kunskap saknades om hur detta förhåller sig specifikt för äldre personer som bor på särskilda boenden. För att få svar på detta genomfördes en kvalitativ studie med intervjuer av äldre personer.
En teoretisk utgångspunkt för studien var bland annat principmodellen Fyra zoner av kontakt med utemiljön. Metoden som användes var kvalitativ och omfattade individuella semistrukturerade gåturintervjuer med tolv äldre personer med varierande hälsotillstånd/kroppspositioner, från helt självständiga till sittandes i rullstol och behov av personligt stöd vid förflyttning. Datainsamlingen genomfördes vid tre olika svenska särskilda boenden med variation avseende antal våningsplan och tillgång till zon 1-4. Gåturintervjuerna genomfördes i zon 1-3 och samtal genomfördes om zon 4 i zon 3.
Analysen av intervjuerna resulterade i två kategorier gällande de äldre personernas behov och önskemål i kontakten med utemiljöerna. Den första kategorin, Utomhusmiljöer som en del av vardagen, beskrev normalitetsaspekter kopplade till utevistelse när man bor på särskilt boende. Kategorin omfattade fyra underkategorier: Utevistelse som länk mellan livet i ordinärt boende och på särskilt boende, Platser för umgänge och avskildhet, Platser för motion, aktivitet och vila samt Utevistelse oavsett årstid och väderlek. Den andra kategorin, Att komma utomhus i praktiken, beskrev stödjande och hindrande aspekter av utevistelse, tillgänglighet vid olika hälsotillstånd/kroppspositioner samt tillgång till personligt stöd. Kategorin omfattade fyra underkategorier: Stödjande aspekter, Hindrande aspekter, Tillgänglighet i förhållande till kroppspositioner och, Tillgång till personligt stöd.
Slutsatsen från intervjuerna med de deltagande äldre personerna visar på behov och önskemål kopplat till alla fyra zoner, vilket är viktigt att ta hänsyn till för att öka deras möjligheter till utevistelse. Resultaten kan ligga till grund för utveckling av program för design och planering för behovsanpassade nybyggnationer eller renoveringar av särskilda boenden samt till diskussioner kring äldre personers möjligheter till utevistelse. Vidare kan resultaten vara till stöd för vårdpersonal och chefer vid särskilda boenden samt för beslutsfattare, fastighetsutvecklare, arkitekter och planerare.
Via den här länken kan du ta del av artikeln i sin helhet: https://doi.org/10.1177/19375867241276296
Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering
Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.
Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit
Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se
Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se