Andra artikeln i avhandlingsarbetet är publicerad

Det här blogginlägget är ett bonusinlägg där den andra artikeln i OUT-FIT projektet presenteras. Artikeln handlar om vård-, omsorgs- och rehabiliteringspersonalens reflektioner kring att använda utemiljöer vid särskilda boenden för äldre personer som arenor för personcentrerad vård, omsorg och rehabilitering. 

Syftet med studien var att utforska personalens reflektioner kring att använda utemiljöer, så som balkonger, uteplatser, trädgårdar, parker och torg, som arenor för vård-, omsorgs- och rehabiliteringsinsatser. Bakgrunden till studien var en ökad medvetenhet om naturkontaktens och utevistelsens betydelse i allmänhet och i synnerhet för äldre personer med skör hälsa, i kombination med att de äldre på särskilda boenden sällan vistas utomhus. För att besvara syftet genomfördes en studie med intervjuer av undersköterskor, aktivitetsledare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter som arbetar på särskilda boenden.

En teoretisk utgångspunkt för studien var bland annat principmodellen Fyra zoner av kontakt med utemiljön. Metoden som användes var kvalitativ och omfattade semistrukturerade gåturintervjuer som fokusgrupper. Deltagarna utgjordes av elva personer och datainsamlingen genomfördes vid tre olika svenska särskilda boenden med variation avseende antal våningsplan och tillgång till zon 1-4. Gåturintervjuerna genomfördes i zon 1-3 och samtal genomfördes om zon 4 i zon 3.

Analysen av intervjuerna resulterade i det övergripande temat Utemiljö som arena för personcentrerad vård, omsorg och rehabilitering och tre teman. Det första temat, Potential för hälsa, beskrev att naturkontakt och utevistelse möter ett grundläggande mänskligt behov hos både äldre personer och personal samt bidrar till hälsa och välbefinnande. Temat omfattade två underteman: Möter grundläggande mänskliga behov samt Förbättrar välbefinnande. Det andra temat, Potential för berikat vardagsliv, beskrev att naturkontakt och utevistelse medförde stimulans, glädje, inspirerade till träning samt medförde variation, valmöjlighet och självbestämmande. Temat omfattade tre underteman: Stimulerande dagar, Inspirerar till fysisk träning och bibehållande av fysisk aktivitet samt Erbjuder variation, valmöjlighet och självbestämmande. Det tredje perspektivet, Utmaningar för verksamhetsutveckling, beskrev variation hos personalen avseende erfarenheter av att använda utemiljöerna och att flertalet befintliga arbetsuppgifter kan genomföras såväl inomhus som utomhus, men att det saknas planering och kommunikation. Ytterligare utmaningar som nämndes var tidsbrist, personalbrist och personalens egen osäkerhet kring utemiljöerna. Ett citat från en av deltagarna lyder: ”Jag tänker att förutsättningarna finns, mycket handlar också om engagemang hos oss som jobbar här och tid och den biten. Tid kanske ofta finns men man ska…det ska finnas en liten vilja också på något sätt. Det kan ju vara det också som saknas liksom.”

Resultatet omfattande även en kategorisering av stödjande och hindrande aspekter i zonerna 1-4.

Slutsatsen från intervjuerna med personalen visar att utemiljöerna har potential att användas som arenor för vård, omsorg och rehabilitering tillsammans med äldre personer som bor på särskilda boenden. Tillgång till alla fyra zonerna är viktigt för båda de äldre personerna och personalen. Praktiska implikationer från denna studie är att stödja verksamheter vid särskilda boenden att utveckla personcentrerad vård, omsorg och rehabilitering utomhus så inte äldre personers möjlighet till utevistelse styrs av huruvida personalen själva vill vara utomhus eller inte.

Via den här länken kan du ta del av artikeln i sin helhet:  

https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/26892618.2024.2422411?needAccess=true



Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering

Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.

Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit

Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se

Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se