Vid två tillfällen under senhösten 2024 deltog representanter från OUT-FIT projektet i seminarier med syfte att sprida forskningsresultat till allmänheten. Ena tillfället med fokus på utemiljöers utformning i städer för äldre personer och vid det andra på inne- och utemiljöer som möjliggörare för vård, omsorg och rehabilitering för äldre personer vid särskilda boenden.
I det här blogginlägget får du ta del av vikten av spridning av forskningsresultat samt en inblick i seminarierna. Du får möta gästbloggaren Lena Zidén som representerar fackförbundet Fysioterapeuterna och ingår i projektets referens-grupp.
Forskningsresultat i sig har inget egenvärde om de inte omsätts i praktiken, därför arrangerar sig representanter från OUT-FIT projektet regelbundet i seminarier för att sprida de resultat som genererats via de olika delstudierna.
I OUT-FIT projektets kontext innebär att sprida forskningsresultat till allmänheten att beslutsfattare, chefer, personal vid särskilda boenden, anhöriga och de äldre personerna själva får möjlighet att ta del av dem.
Gyllene år i gröna städer – så skapas åldersvänliga utemiljöer i staden
Seminariet på Göteborgs stadsbibliotek riktade sig till allmänheten och inleddes med välkomnande av forskare Fredrik Lindberg från Göteborgs universitet som är engagerad i HEAT-projektet. Projektet handlar om värmestress i utemiljöer och hur stadsplanering kan beakta äldre personer.
Emma Matsson från Göteborgs Stad vid presenterade hur Åldersvänliga Göteborg arbetar strategiskt för att utveckla en bra stad att leva och åldras i.
Nästa punkt handlade om hälsofrämjande utemiljöer vid särskilda boenden. Centralt var om utevistelse är en rättighet för alla förutom äldre personer som just bor på särskilda boenden.
Medverkade gjorde Helle Wijk, Göteborgs universitet/Chalmers tekniska högskola), Anna Bengtsson, Sveriges lantbruksuniversitet och Madeleine Liljegren, Göteborgs universitet/Chalmers tekniska högskola).
Jessika Lönn och Pär Bjälkebring, forskare inom HEAT-projektet vid Göteborgs universitet, berättade om grönskans påverkan på äldre personer i städer relaterat till värmeböljor och de alltmer extremt höga sommartemperaturerna i Sverige. Susanne Gustafsson och Johanna Johansson, forskare från Jönköping University, presenterade sina resultat om bra och dåliga platser i städer under värmeböljor utifrån ett seniorperspektiv. Som avslutning genomfördes en paneldebatt med utgångspunkten gyllene år i gröna städer – så skapas åldersvänliga utemiljöer i staden.
Miljö som möjliggör – om den goda inom- och utomhusmiljön för äldre personer på vård- och omsorgsboenden
Seminariet genomfördes i Örebro och riktade sig till personal och chefer vid särskilda boenden samt till stadsplanerare, arkitekter och landskapsarkitekter. Helle Wijk, Göteborgs universitet/Chalmers tekniska högskola) inledde med reflektion om miljön får se ut hur som helst vid särskilda boenden samt om miljön som en del av den personcentrerade vården. Göran Lindahl, Chalmers tekniska högskola, belyste kunskapsbygget om vårdmiljöer och praktikens betydelse. Anna Bengtsson, Sveriges lantbruksuniversitet, en överblick kring utemiljöer och naturkontakt som en hälsofrämjande resurs i vårdsammanhang. Susanna Nordin, Högskolan Dalarna, belyste evidensbaserade instrument för att bedöma den fysiska miljöns kvaliteter vid särskilda boenden för äldre personer. Martin Nilsson, Göteborgs stad, presenterade hur Göteborgs stad arbetar strategiskt med att använda de evidensbaserade instrumenten i praktiken och hur det har påverkat det kommunala beslutsfattandet i samband med nybyggnation och renovering av särskilda boenden. Avslutningsvis presenterade Madeleine Liljegren, Göteborgs universitet/Chalmers hur utemiljöer kan användas för personcentrerad vård, omsorg och rehabilitering utifrån både äldre- och personalperspektivet.
Seminarierna bidrag till diskussioner och reflektioner kring äldre personers möjlighet till utevistelse och utevistelse som en självklar del av samhällslivet.
Gästskribent:
Lena Zidén, leg. fysioterapeut, docent, pensionerad, yrkesverksam inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, geriatrik med inriktning på fall och frakturer vid Mölndals sjukhus samt vid Göteborgs universitet. Under hösten 2024 kursledare för ”Rehabilitering och hälsofrämjande interventioner för äldre personer”. Mitt professionella intresseområde har under 40 år varit äldres hälsa. Min kliniska verksamhet och forskning har fokuserats på fallrisk, fallprevention och rehabilitering efter höftfraktur hos äldre personer. Ur en fysioterapeutisk synvinkel är då viktiga aspekter personens balans, fysisk funktionsförmåga och tilltron till sin förmåga. Jag har under hela min yrkesverksamma tid arbetat för att förbättra rehabilitering, förebyggande insatser och samverkan mellan olika vårdgivare och vårdnivåer. En viktig del har varit äldre personers möjligheter till fysiska aktiviteter och att stärka personers förmåga att klara av sin vardag på ett sätt som de önskar. I intervjuer med äldre personer uttrycker de en önskan att kunna delta i sociala sammanhang och att klara sina vardagliga aktiviteter så självständigt så länge som möjligt, att känna sig delaktig. Jag ser med stort intresse fram emot ett paradigmskifte när det gäller vård, omsorg och rehabilitering för äldre personer, vilket OUT-FIT medverkar till.
Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering
Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.
Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit
Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se
Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se