Socialstyrelsen har publicerat resultaten från den nationella enkäten Öppna jämförelser för 2024 där bland annat helt nya utemiljöindikatorer finns med. I det här blogginlägget får du ta del av resultaten samt möta Åsa Larsson Ranada som representerar fackförbundet Sveriges Arbetsterapeuter och ingår i OUT-FIT projektets referensgrupp.
I OUT-FIT bloggens 15:e inlägg beskrevs hur Socialstyrelsen och OUT-FIT projektet samarbetat för att utveckla nya utemiljöindikatorer till den årliga nationella enkäten som myndigheten skickar till samtliga chefer vid de ca 2 000 särskilda boenden som finns i Sverige. Under oktober månad publicerades resultaten för 2024, vilka visar på att förutsättningarna för utevistelse för de ca 88 000 äldre personer som bor inom boendeformen varierar. Antal särskilda boenden som är inkluderade i enkäten är 2 169 och svarsfrekvensen är 89%.
Resultaten som redovisas i det här blogginlägget är på nationell nivå samt uppdelade på kommunal och privat utförare. Resultaten presenteras utifrån de fyra indikatorerna:
- Grundläggande förutsättningar för att utemiljön ska vara tillgänglig
- Förutsättningar för förflyttningar till och i utemiljö
- Förutsättningar för utevistelse i utemiljö
- Aktuell rutin finns för hur utemiljöer ska användas i genomförande av insatser
Enligt chefernas bedömningar avseende den första indikatorn om grundläggande förutsättningar för att utemiljön ska vara tillgänglig är andelen svenska särskilda boenden som uppfyller indikatorn 43%. För kommunala utförare är resultatet 39% och för privata utförare 57%. Avseende den andra indikatorn om förutsättningar för förflyttning till och i utemiljö är andelen svenska särskilda boenden som uppfyller indikatorn 21%. För kommunala utförare är resultatet 19% och för privata utförare 32%. Avseende den tredje indikatorn om förutsättningar för utevistelse i utemiljö är andelen svenska särskilda boenden som uppfyller indikatorn 40%. För kommunala utförare är resultatet 37% och för privata utförare 50%. Avslutningsvis, avseende den fjärde indikatorn om aktuell rutin finns för hur utemiljöer ska användas i genomförande av insatser är andelen svenska särskilda boenden som uppfyller indikatorn 8%. För kommunala utförare är resultatet 5% och för privata utförare 23% (se diagram).

En reflektion från oss som arbetar med OUT-FIT projektet är att resultaten är mycket skrämmande, att av de särskilda boenden som ingår i undersökningen saknar ca 60% grundläggande förutsättningar för att utemiljöerna ska vara tillgängliga, ca 80% saknar förutsättningar för förflyttningar till och i utemiljöerna, 60% saknar förutsättningar för utevistelse i utemiljöerna och hela 92% saknar en rutin för genomförande av insatser utomhus. Vi ser positivt på att det nu finns siffror på hur cheferna vid de särskilda boendena bedömer förutsättningarna för utevistelse för de äldre personerna som bor inom boendeformen. Trots de negativa resultaten utgör de en värdefull språngbräda för förbättringar inom området, i linje med syftet med OUT-FIT projektet.
För den som önskar fördjupad information om resultaten från Öppna jämförelser 2024 hänvisas till Socialstyrelsens hemsida. Länk: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/oppna-jamforelser/socialtjanst/aldreomsorg/hemtjanst-och-sarskilt-boende/
Åsa Larsson Ranada
Jag heter Åsa Larsson Ranada och är docent i Arbetsterapi vid Linköpings universitet. Jag deltar i OUT-FIT projektets referensgrupp som representant för Sveriges Arbetsterapeuter. För en arbetsterapeut är fokus på personers görande och hur vi kan stödja personer att göra det de vill och behöver göra. En ytterst viktig komponent i detta är miljön eftersom allt som vi människor gör sker i en miljö där vi kommer i kontakt med olika fysiska rum, föremål och människor. Miljö består enligt arbetsterapeutiska teorier och modeller av både kulturella, sociala, fysiska och tidsmässiga (temporala) karaktäristika som påverkar det vi gör på olika sätt. I min forskning så är olika aspekter av miljö involverade. I WellTECH@age-projektet undersöker vi hur välfärdsteknik (föremål i miljön) kan bidra till trygghet, aktivitet, delaktighet och oberoende inom äldreomsorgen. I SeSam-projektet studeras vad som stöder respektive hindrar samverkan mellan olika aktörer (social miljö) för en vårdpreventiv process. Att få delta i referensgruppen för OUT-FIT projektet ser jag som väldigt givande då det ger ytterligare en aspekt på hur miljön påverkar vårt görande och i förlängningen vår hälsa.
Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering
Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.
Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit
Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se
Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se