Tre goda exempel på hur kommuner utvecklar möjligheten för äldre personer på särskilda boenden att få vara utomhus

Insikten om utevistelsens hälsofrämjande effekt för människan utgjorde startskottet för OUT-FIT projektet, som har fokus på äldre personer vid särskilda boenden. I det här blogginlägget får du ta del av tre goda exempel från svenska kommuner som på olika sätt tagit sig an utmaningar kopplat till äldre personers möjlighet till utevistelse. Du får även möta Elin Nilsson från Lunds kommun som är gästskribent och ingår i OUT-FIT projektets referensgrupp.

Exemplen som lyfts hämtas från Göteborgs stad, Lunds kommun och Malmö stad utifrån att de fokuserar på olika betydelsefulla aspekter för att möjliggöra för äldre personers utevistelse. Exemplen är i linje med utemiljöindikatorerna i den senaste nationella enkäten Öppna jämförelser som Socialstyrelsen skickade ut till samtliga chefer på särskilda boenden tidigare i år (se blogginlägg nr 15 för ytterligare information).

Fokus: Tillgång till utemiljö

Göteborgs Stad arbetar strategiskt med att säkerställa tillgång till utemiljöer vid de ca 60 särskilda boendena som riktar sig till äldre personer. Initialt genomfördes en kartläggning av tillgång till och kvaliteten på utemiljöerna. Resultaten sammanställdes och det blev tydligt att det förekom stor variation mellan boendenas utemiljöer. Exempelvis framkom att det fanns boenden med ända-målsenliga utemiljöer medan andra boenden saknade tillgång till egen utemiljö i markplan, så kallad friyta. Det noterades att samlokalisering av lokaler och utemiljöer mellan särskilda boenden och exempelvis förskolor och grundskolor skapade bekymmer relaterat till de äldre personernas möjlighet till utevistelse, då de inte fick tillgång till utemiljöer i markplan eftersom det finns rekommendationer via Boverket om friyta för skolor, men inte för särskilda boenden. För att skapa gynnsamma förutsättningar för utevistelse för äldre personer utvecklades en riktlinje för styrande nyckeltal samt inriktning för samnyttjad friyta och samlokalisering avseende kommunala verksamhetslokaler, en riktlinje som den politiska ledningen antagit. I riktlinjen framgår att det styrande nyckeltalet för friyta vid särskilda boenden ska vara 15–20 kvadratmeter per lägenhet/ äldre person. I nuläget håller Göteborgs Stad på att testa huruvida nyckel-talet är praktiskt genomförbart. Är du intresserad av att veta mer om pågående arbete? Kontakta Martin Nilsson, planeringsledare, Lokalplaneringsenheten, Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Fokus: Utevistelse för personer med demenssjukdom

Lunds kommun arbetar strategiskt med att individanpassat erbjuda promenader till personer med demenssjukdom som bor på särskilda boenden. Upprinnelsen till verksamheten var att kommunen sökte och fick medel för att genomföra ”promenadprojektet”. Projektet gick ut på att äldre personer som besvärades av beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD) fick sin livssituation skattad av personal i enlighet med det nationella kvalitetsregistret BPSD-registrets tillväga-gångssätt. Utifrån resultaten individanpassades promenader utomhus. Resultaten visade på positiva effekter för de äldre personerna avseende minskad BPSD-problematik, förbättrad kommunikation, förbättrad tids-orientering, förbättrade fysiska förmågor och snabbare rehabilitering. Positiva effekter noterades även för personalen som dagligen hade som arbetsuppgift att promenera samt för både de äldre personer och personal som var kvar inomhus. Är du intresserad av att veta mer om pågående arbete, hur man året runt genomför 50 % av all verksamhet vid en korttidsenhet utomhus eller hur man riggat förebyggande verksamhet för personer med begynnande kognitiv svikt utomhus (Hjärnkåren)? Kontakta Elin Nilsson, demenssjuksköterska, Vård- och omsorgs-förvaltningen eller läs om det prisade promenadprojektet samt Hjärnkåren.

Fokus: Utevistelsestrategi

Malmö stad arbetar strategiskt för att säkerställa att samtliga äldre personer som bor på de ca 40 särskilda boendena får möjlighet till ute-vistelse. Strategin belyser aspekter så som livskvalitet och betydelse av utevistelse, vad utevistelse innebär, förutsättningar för att öka antalet utevistelser, målsättning och det fortsatta arbetet. Konkret innebär strategin att samtliga äldre personer året runt dagligen ska erbjudas utevistelse på uteplatser och balkonger (zon 2 utifrån zonmodellen om kontakt med utemiljön) eller i trädgården (zon 3). Därtill, att minst en gång i veckan få erbjudande om att vistas i omgivningarna (zon 4). För att stödja personalen i att erbjuda utevistelse till äldre personer har ett stödmaterial i form av dialogfrågor tagits fram. Materialet är tänkt att användas på arbetsplatsträffar för att initiera samtal om vilka utemiljöer som finns tillgängliga vid respektive särskilt boende samt hur de kan anpassas för att möte de äldres behov ytterligare. Dessutom har det utvecklats en idébank som innehåller exempel på aktiviteter som personal kan genomföra utomhus tillsammans med äldre personer.
Är du intresserad av att veta mer om pågående arbete? Kontakta Lisa Hertzberg eller läs om utevistelsestrategin

Fokus: Personalperspektivet

Som framgår av ovanstående exempel pågår strategiska arbeten runt om i Sverige för att förbättra äldre personers möjlighet till utevistelse vid särskilda boenden. OUT-FIT projektets forskare har under projektets gång blivit medvetna om att det finns ytterligare ett område som är betydelse-fullt att fokusera på för att få ihop helheten, nämligen personal-perspektivet. Området handlar om att säkerställa möjligheten att genom-föra arbetsuppgifter med äldre personer utomhus (exempelvis måltider, sociala aktiviteter, bedömningar, hälsosamtal, träningar osv.), administrativa arbetsuppgifter utomhus (relevant dokumentation, inläsning av kompetenshöjande litteratur osv.) och att ha tillgång till anpassade utemiljöer som enbart är till för personalen att nyttja i samband med raster under arbetspass.

Är du intresserad av att vara med och utveckla detta område får du gärna kontakta forskningsledare Helle Wijk för vidare dialog.


Gästskribent:

Elin Nilsson från OUT-FITs referensgrupp

Mitt namn är Elin Nilsson och jag arbetar som demenssjuksköterska i Lunds kommun. Vårt uppdrag är att utveckla demensvården bl.a. genom olika projekt. Ett av dessa är promenadprojektet. 

Vad är en promenad? En person vill gå ut, känna vinden eller regnet mot kinden, känna gräset under fötterna och doften av blommorna. En annan vill gå raskt, göra av med energi, motionera. En tredje vill se sig om i gamla hemkvarter, berätta historier om gamla tider och minnas. Och den fjärde vill ha ett tydligt syfte, få känna friheten av att kunna gå och köpa en tidning eller en glass.

Det är viktigt, att promenaden blir just precis så som personen vill ha det, med frihet och möjlighet att själv få bestämma. Det är då den som inte kan få fram sina ord plötsligt kan prata långa meningar, och den som ser ihopsjunken ut vaknar till och kan delta aktivt, och den som inte längre har koll på tid och rum både kan hålla reda på promenadtid och guida sitt promenadsällskap i gamla kvarter.

Det tar jag med mig till andra projekt om utemiljö och utevistelse: Frihet, valmöjlighet och personcentrerade aktiviteter utomhus. Det, och något som deltagarna i promenadprojektet också tydligt visat: Det finns inget dåligt väder.

Nu startar vi två delstudier tillsammans med OUT-FIT projektet vars syften är:

  • Att undersöka hur regelbundna personcentrerade promenader utomhus vid särskilda boenden för äldre kan främja hälsan hos personer med kognitiv svikt och BPSD symtom.
  • Att undersöka hur regelbundna personcentrerade promenader utomhus med personer med kognitiv svikt och BPSD symtom påverkar personalens arbetsförhållanden på särskilda boenden för äldre.


Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering

Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.

Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit

Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se

Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se