Seminarium om forskning kring särskilda boenden för äldre personer

Nationellt pågår omställningen till en mer personcentrerad och nära vård. Eftersom ca 88 000 äldre personer bor på särskilda boenden i Sverige behöver omställningen även inkludera dem. I januari genomfördes ett seminarium vars syfte var att presentera forskning och samtala om hur äldre personer och deras hälsa kan synliggöras i forskning samt hur inne- och utemiljöer vid särskilda boenden kan utvecklas till stöd för hälsa och forskning om detta.

I det här blogginlägget får du veta mer om seminariet och möta Anna-Karin Joelsson och Annelie Mårtensson från Boverket som är gästskribenter och ingår i projektets referensgrupp.

Som ett led i projektets fokus på utemiljöer vid särskilda boenden för äldre personer ansåg forskargruppen det angeläget att bjuda in till ett seminarium där frågor kring äldres hälsa och särskilda boenden som forskningsarenor i ett bredare perspektiv diskuterades.

Personerna som deltog representerade organisationer på nationell och lokal nivå vilket bidrog till den nationella bilden och skapade dynamik i samtalen. Riksdagsledamöterna Per-Arne Håkansson (S) och Peter Ollén (M) inledde träffen med att reflektera kring vad som är på den politiska nationella agendan när det gäller äldres livsmiljöer, bland annat nämndes behovet av ökad medvetenhet och kunskap inom området samt balansen mellan det kommunala självstyret och statlig styrning.

Homan Amani, utredare från Socialstyrelsen, presenterade resultatet från det samarbete som skett mellan Socialstyrelsen och OUT-FITs forskargrupp kring utveckling av utemiljöindikatorn i den nationella enkäten Öppna jämförelser, som årligen distribueras till Sveriges samtliga cirka 2 000 särskilda boenden. En annan programpunkt var Max Petzold, vice rektor på Göteborgs universitet med ansvar för nyttiggörande av forskning, som presenterade hur universitetet kan vara med och skapa en positiv utveckling inom området inom ramen för den avsiktsförklaring som slöts 2020 mellan universitetet, Chalmers och Göteborgs Stad. Babbs Edberg, förvaltningsdirektör för Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs Stad, belyste hur förutsättningar för forskning har skapats inom kommunalt kontext genom etableringen av ett kompetenscentrum med fokus på bland annat forskning och utveckling vilket genererat flera forskningsprojekt och kommundoktorander. Helle Wijk, professor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa (OUT-FIT projektets hemvist), talade om betydelsen av vårdvetenskaplig forskning i primärkommunal kontext. Ramona Schenell, forskare Göteborgs Stad/adjungerad Göteborgs universitet, beskrev hur forskning kan bedrivas i praktiken vid ett särskilt boende inom ramen för ”akademiskt vårdboende”.



Gästskribent:

Anna-Karin Joelsson & Annelie Mårtensson

Vårdens inne- och utemiljöer är en viktig del av vår gemensamma livsmiljö. Omsorgsfull och kunskapsbaserad utformning av vårdens miljöer har stor betydelse för människors hälsa och välmående, för högkvalitativ vård, attraktiva arbetsplatser och för ett jämlikt samhälle. 

Vi på Boverket har därför tagit fram flera vägledningar för att samla och sprida kunskap och främja kvalitet i planering, byggande och förvaltning av vårdens byggda miljöer, och inte minst den värdefulla kopplingen till de gröna miljöerna. Har du ännu inte sett Boverkets vägledning om vårdmiljöer så kan du exempelvis besöka: Natur och gröna kvaliteter i vårdmiljöer – Boverket

Att följa forskningen är viktigt för oss som nationell myndighet och vi hoppas kunna vara en värdefull brygga mellan forskning och praktik, för att öka förutsättningarna för kunskapsbaserade beslut i samhälls­byggandet. Vi behöver varandras kompetenser! När alla aktörer – såväl politiker som lokalplanerare, vårdpersonal och fastighetsförvaltare – utifrån sina roller verkar i samma riktning mot ett gemensamt mål, kan det bli riktigt bra! 

Vi som deltar i OUT-FITs referensgrupp från Boverket är Anna-Karin Joelsson (arkitekt SAR/MSA) och Annelie Mårtensson (landskapsarkitekt LAR/MSA).



Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering

Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.

Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit

Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se

Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se