Spridning av OUT-FIT projektets resultat via vetenskapliga konferenser

Ett av universitetens uppgifter är att sprida resultat som genereras från forskningsprojekt till övriga forskarsamhället. Under 2024 kommer deltagare från OUT-FIT projektet att delta på fyra vetenskapliga konferenser och bidra med kunskapsspridning om äldre personers behov och önskemål i kontakten med utemiljön vid särskilda boenden. I det här blogginlägget kommer du få ta del av konferenserna och få möta Karolina Andersdotter från Liljewall arkitekter som är gästskribent och ingår i OUT-FIT projektets referensgrupp.

I takt med OUT-FIT projektets progression innebär det att resultat från de olika delstudierna börjar bli klara och därmed möjliga att sprida. Ett relevant sätt att synliggöra resultaten är att delta på vetenskapliga konferenser med muntliga presentationer och posters. OUT-FIT projektet kommer under 2024 delta på en global konferens, en internationell, en nordisk och en nationell, vilket innebär att kunskapsspridningen sker på olika nivåer. I fokus är resultaten från den första delstudien Older adult’s needs and wishes for contact with the outdoors at residential care facilities: Implications for theory and practice (accepterad för publicering).

Vid den första konferensen Global Conferense on Person-Centred Care – Knowledges and Innovations for Health in Changing Societies presenterades resultaten från delstudien om äldre personers behov och önskemål. Vid den andra konferensen 27th Nordic Congress of Gerontology var fokus på åldrande i en föränderlig värld. Under konferensen deltog OUT-FIT projektet i en konstellation tillsammans med forskare från AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet i ett symposium på temat ”Förmåga i åldrande: multidisciplinär syn på äldre personer som utför aktiviteter de värdesätter för att nå sina mål”. Den tredje konferensen som är aktuell är ARCH2024 – The 6th International Conference on Architecture, Research, Health and Care och arrangeras i Espoo, Finland. Fokus är på effekter av design på hälsa och välbefinnande. Under konferensen kommer flera muntliga presentationer genomföras som på olika sätt berör forskning om äldre personers förutsättningar för utevistelse samt behovet av tvärvetenskapliga forskningsmiljöer. Den fjärde konferensen är den 9:e nationella konferensen i palliativ vård i Västerås i september på temat ”Palliativ vård över gränserna”. Under konferensen arrangeras ett seminarium om utemiljöer för vård, omsorg och rehabilitering. Forskningsgruppen kommer tillsammans med åhörarna att reflektera över vad kunskapen kan innebära för patienter som vårdas palliativt och medarbetare.

Är du intresserad av någon av konferenserna och vill veta mer:


Gästskribent:

Karolina Andersdotter

Mitt namn är Karolina Andersdotter och jag har arbetat som landskaps­arkitekt sedan 2016. I mitt yrkesutövande arbetar jag brett med alla typer av utemiljöer. När det kommer till att gestalta en vård- och äldreomsorgs­miljö handlar det för mig om att utforma en tomt med värdighet och respekt för de som ska vistas där. Dessa miljöer är många människors sista livsmiljö och de bör utformas som sådana, det vill säga med höga trivsel- och skönhetsvärden året om. Tyvärr finns sällan det utrymmet och de förutsättningar som krävs för att fullt ut skapa dessa livsviktiga och värdefulla miljöer. Kanske kan OUT-FIT bidra till en högst nödvändig statusskiftning? 

Det för mig mest intressanta med att utforma dessa typer av miljöer är att de har en tydlig målgrupp och att det ofta handlar om att skapa trevliga trädgårdar. Att ta hänsyn till att gårdarna ska tillföra positiva värden både för de som betraktar den på håll inifrån och de som tar sig ut. Tillgänglighetsperspektivet, rörlighetsutmaningar och sinnes­förnimmelser gör det lustfyllt att rita dessa platser. Att med hjälp av material, möbler och växter kunna väcka gamla minnen till liv, skapa lust inför dagen, sänka stressnivåer och bidra till bättre hälsa för de äldre och anställda ger mig mening i mitt arbete.



Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering

Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.

Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit

Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se

Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se