Målet med forskningsprojektet OUT-FIT är att äldre personer som bor på särskilda boenden får förbättrad livskvalitet genom ökad tillgång till utemiljöer, utevistelse och uterehabilitering. I det här blogginlägget kommer du få ta del av hur ett samarbete mellan Socialstyrelsen och OUT-FIT projektet har resulterat i underlag för uppföljning och utveckling, du får även möta Homan Amani från Socialstyrelsen som är gästskribent och ingår i OUT-FIT projektets referensgrupp.
Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg samt en av aktörerna i OUT-FIT projektets referensgrupp. Varje år genomför myndigheten en Enhetsundersökning inom Öppna jämförelser. Enkäter skickas till samtliga ca 2 000 särskilda boenden i Sverige, där cheferna får möjlighet att besvara frågor som rör vården och omsorgen för deras verksamheter. Genom svaren på frågorna beräknas resultat fram i form av indikatorer och mått. Resultaten ger insyn och kan användas på verksamhets-, kommun- och riksnivå för att följa upp, analysera och utveckla hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens insatser. Svarsfrekvensen är hög (91 % år 2023), vilket indikerar att resultaten är relevanta för insyn, uppföljning- och utvecklingsarbete.
I enkäten har det under flera år funnits med en indikator som handlar om tillgång till utevistelse. Frågan som har ställts har varit: ”Har alla boende på enheten tillgång till utevistelse när de så önskar genom en trädgård eller park som kan nås utan hinder?” Frågan har haft en bra ansats, men varit svår att svara ”ja” på eftersom det är omöjligt för en chef att veta ifall samtliga äldre kommer ut så ofta de vill.
Dialog har förts mellan Socialstyrelsen och forskargruppen i OUT-FIT kring hur indikatorn kan utvecklas för att bidra till att de äldre personerna erbjuds regelbunden utevistelse parallellt med att fungera som stöd till verksamhetsutveckling. Dialogen resulterade i att följande tre nya frågor formulerades:
- Är enhetens utemiljö utformad så att den stödjer den enskilde genom: a.) grundläggande förutsättningar att ta sig till utemiljön?, b.) möjlighet till förflyttning i utemiljön? och c.) möblering samt skydd mot nederbörd och sol i utemiljön? Frågorna besvaras ja/nej.
- Erbjuder enheten de äldre personerna genomförande av insatser i utemiljö när det gäller planerade måltider, aktiviteter, träning och avkoppling/återhämtning? Frågorna besvaras ja/nej, utifrån sommar/vinter, vilka personer som erbjuds och hur ofta.
- Har enheten den 1 mars 2024 en skriftlig och på ledningsnivå beslutad rutin som beskriver hur enheten ska använda utemiljö i genomförande av insatser med äldre? Frågan besvaras ja/nej.
Frågorna spänner över utemiljöernas utformning, verksamheternas erbjudande om användning av dem samt organisatoriska förutsättningar. Det beskrivna arbetet är ett exempel på hur samarbetet mellan Socialstyrelsen och OUT-FIT projektet långsiktigt kommer bidra till insyn, uppföljning och utveckling av vården och omsorgen när det gäller äldre personers tillgång till utemiljöer, utevistelse och uterehabilitering samt förhoppningsvis möjliggöra för förbättrad livskvalitet.
Gästskribent:
Homan Amani
Jag arbetar som utredare och projektledare med äldreomsorgsfrågor på Socialstyrelsen där jag bland annat ansvarar för den årlig undersökningen Öppna jämförelser, var syfte är att stimulera till utvecklingsarbete. Jag kom i kontakt med OUT-FIT projektet år 2020 och har sedan dess deltagit i projektets referensgrupp. I undersökningen Öppna jämförelser har jag bedrivit ett utvecklingsarbete om utemiljö vid särskilda boenden. I utvecklingsarbetet har medlemmar i OUT-FIT varit avgörande för innehåll i frågor, indikatorer och mått. Under hösten 2023 genomfördes en pilotundersökning där de nya frågorna testades. De nya frågorna togs med i undersökningen 2024 och som i dagsläget är pågående och i höst kommer resultaten att publiceras på myndighetens hemsida. De nya resultaten kan användas i Socialstyrelsens analyser och produkter samt som underlag för kommande forskningsarbete. På kommunnivå kan resultaten användas som underlag i utvecklingsarbetet för verksamheter vid särskilda boenden. På Socialstyrelsen webbsida kan du läsa mer om undersökningen och hur den går till.
Jag är en 40 årig två barns far som bor med min familj strax utanför Stockholm (Vällingby/Spånga). På min fritid gillar jag att komma ut och löpa, särskilt efter en lång arbetsdag tycker jag att löpning hjälper mig att sortera intryck.
Om projektet:
Kvaliteter i fysisk utemiljö som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilt boende – från kartläggning till arbetsmetod för design och planering
Projektet handlar om att öka kunskapen om kvaliteter i den fysiska utemiljön som främjar hälsa för äldre personer som bor på särskilda boenden. Projektet förväntas generera ny kunskap om i vilken utsträckning äldre personer som bor på särskilda boenden har till gång till utemiljö, utevistelse och uterehabilitering. Projektet kommer även resultera i en evidensbaserad riktlinje som fokuserar på betydelsefulla aspekter kring kvaliteter i fysisk miljö vid särskilda boenden. En arbetsmetod kommer också att utvecklas kring hur de betydelsefulla kvaliteterna kan föras in i design och planering vid nyproduktion och renovering av särskilda boenden.
Länk till projektets webbplats:
https://www.gu.se/forskning/out-fit
Kontaktpersoner
Helle Wijk
Professor/sjuksköterska
helle.wijk@fhs.gu.se
Madeleine Liljegren
Doktorand
madeleine.liljegren@gu.se